Sanib 0630 748 0681 Sanib

Klímaszerelés, klímajavítás, klímakarbantartás

Klima felszerelése, installálása, beüzemelése

A klíma berendezések (légkondicionálók) felszerelése összetett feladat, mivel több szakterületet is érint. Az összekapcsolt nagy rendszerek (fan coil) és a háztartásokban leggyakrabban használt split klíma berendezések telepítése is nagyjából azonos műveletekből áll, bár előbbi annyiban komplikáltabb, hogy ott egyszerre több egységet kell összekapcsoltan telepíteni.

Egyszerűbb megoldás az ablakklíma, és a mobilklíma, bár hatásfokuk messze elmarad a fixen telepített split rendszerekétől. A mobilklímák esetében is szükséges egy kültérre kivezető légcső installálása, melyet leggyakrabban az ablakon vagy a falon vágott lyukkal vagy az ablakkereten keresztül lehet kivezetni.

Az ablakklimák telepítéséhez a meglévő ablakot kell átalakítani úgy, hogy a berendezést az ablakban el kell helyezni, és a fennmaradó részt leválasztani, újraüvegezni.

Klímaszerelés

Érdemes végiggondolni , mielőtt házilag nekikezd a klímaszerelésnek, klíma javításnak! Elsőre lehet hogy soknak tűnik a klímaszerelés ára, de ennek megvan az oka. A sokrétű szerszámpark, az előre betárazott szerelési anyagok, és a klímaszerelés szezonális jellege hosszú évekkel ezelőtt beszabályozta a piaci árakat egy alacsony szinten (továbbá az árak évek óta nem emelkedtek számottevően). Tisztelem azokat, akik műszaki érdeklődésüktől vezetve házilag szeretnének klímát szerelni - de tudom azt is, hogy rutin nélkül általában egy-két lényeges hibát el fognak követni a klímaberendezés élettartamának, illetve hatékonyságának kárára. Több ilyen szerelést javítottam már gázhiánnyal, kondenzvíz folyással, vagy komoly esztétikai hibával.

A klímaszerelés, a telepítés főbb munkafolyamatai: vízelvezetés, elektromos szerelés, kőműves munkák, gépek elhelyezése, üveges munka

Vízelvezetés (lecsapodó pára csepp víz). A fixen telepített berendezéseket érinti. A működés során a pára a gépben lecsapódik, ami akár 1 liter víz is lehet óránként. Ezt a vizet kell elvezetni. Ha a berendezés telepítését, a klímaszerelést már az épület ki- vagy átalakításakor megtervezzük, akkor egyszerűen beköthető a csatornahálózatba. Utólagos telepítés esetén az esőcsatornába történő bevezetés szokott a leggyakrabban alkalmazott módszer lenni.

Elektromos szerelés. A gépek működéséhez elektromos áram szükséges. Az áramot a kültéri eységhez is ki kell vezetni, de a közvetlen megtáplálásra a beltéri egységhez van szükség. Utólagos klímatelepítés esetén a legegyszerűbb megoldás a beltéri egység közelében levő földelt konnektor használata (ha a teljesítmény megfelelő), de technikailaga legbiztosabb megoldás, ha önálló földelt csatlakozást lehet kialakítani, mely a biztosítéktáblán önnálló biztosítékhoz kapcsolódik.

Kőműves munkák, csövezés, készülék elhelyezése, lakatos munkák. A split klímák szerelésének esetében a bel és kültéri egységek között a vízelvezetés és az elektromos kábelek mellett egy speciális rézcső elvezetésére van szükség. Ezt az épület ki- vagy átalakításakor a falban, vagy az álmenyezet felett el lehet - és célszerű - vezetni, és így láthatóan csak beltéri egység kerül felszerelésre. Másik megoldás, hogy a csövek egy műanyag csatornába kerülnek, melyet a fal mentén kell vezetni. Klíma berendezések ma már széles választékban kaphatóak, így kiválasztható, hogy a beltéri egység falra szerelt, vagy a plafonra szerelt egység legyen. Utóbbi álmenyezet esetén oldható meg. Mindkét fajta beltéri egységből különböző kinézetű (szín, forma) választható. A kültéri egységek mérete a teljesítménytől függ. A külső egységet minden esetben falon kívül kell felszerelni a ház oldalfalára (konzolokra), vagy a tetőre. A legjobb olyan helyet kiválasztani, amit karbantartáskor és javításkor könnyen el lehet érni, így a javítás olcsóbban és gyorsabban végezhető el. A beltéri egység és a kültéri egység felszerelésekor figyelembe kell venni a 2 egység között lehetséges maximális távolságot, a magasságkülönbséget (utólag szerelés esetén célszerű, ha egy vonalban vannak, így a vízelvezetés és a 2 egység összekötése ugyanazon kábelcsatornában megoldható. Ezen felül a beltéri egység tekintetében figyelembe kell venni a tér jellegét, amit a berendezésnek hűtenie kell, és úgy kell azt elhelyezni, hogy a legoptimálisabban jusson el a hűtött levegő a területen, mert így gyorsabban és kevesebb energiával fogja a berendezés a teret lehűteni. A split klímaberendezések általában alkalmasak fűtésre is. Az alaptípusok csak 4-5 fok felett, de akadnak olyanok is amelyek -5 fok alatt is működnek. A coil rendszerek abban az esetben alkalmasak fűtésre, ha a rendszerbe melegvíz is bevezethető.

Üveges munka. Az ablakklímák vagy a mobil klímák telepítésekor szükséges az ablakok megfelelő átalakítása. A telepítéskor ez esetben is figyelemmel kell lenni arra, hogy a hűtendő tér szempontjából hova a legoptimálisabb a berendezést elhelyezni, és - mivel az ablakklímák az ablakfelület egy részét megszüntetik - a fény/szellőztetési lehetőség megtartása is szempont.

Fűtés gazdaságosan

Gyakran felvetődik a kérdés van-e gazdaságosabb megoldás a villamos,és a gázfűtéssel szemben?

Az  igény hogy a klímagépek tudjanak fűteni is, tulajdonképpen jó néhány évvel ezelőtt kialakult, az idő  haladtával , ugyanis egyre nagyobb az érdeklődés, az olcsóbb fűtési  alternatívák iránti .

A fűtési szezon közeledtével, viszont több szempont is a kérdések közé kerül:

Létezik-e:

·       gazdaságosabb fűtés a már meglévőnél?

·       költséghatékonyabb a működése?

·       könnyen telepíthető-e?

·       biztonságosabb-e a használata egyes fűtési megoldásokhoz képest?

·       mennyire idomul a 21.század műszaki,illetve környezetvédelmi elvárásaihoz?

A válasz az, hogy igen.

A mai berendezések teljesen beírták magukat a fűtési alternatívák sorába magukat.

Ma már a elektromos szolgáltatók is ajánlanak kedvezményes árat a kimondottan fűtésre alkalmas klímakészülékek  használatához.

A gázfűtéshez képest nagyságrendekkel olcsóbban lehet fűteni ezekkel a rendszerekkel./Hőszivattyú,téli üzemre is alkalmas gépek/.

 

Felvetődik a kérdés hogyan tud olcsóbb lenni a már használatos versenytársaiknál?

Évtizedek óta ismeri az emberiség a technológiát, viszont kellett egy kis fejlesztés ahhoz, hogy ne csak hűtsenek, hanem fűteni is tudjanak.

A gazdaságosság lényege viszont, a befektetett energiához képest annak többszörösét adja vissza az inverteres  technológiának is köszönhetően.

Csak egy egyszerű példa:

A befektetett energia tulajdonképpen a villamos energia ami legyen mondjuk 1kw, akkor a kinyert fűtési energia akár 4-5 kw is tud lenni.

A klímás fűtés, előnyei:

·  Költséghatékonyabb működtetés más fűtési módszerhez képest

·  Alacsonyabb beruházási költség

·  Nyári időszakban a  lakás hűtésére is használhatjuk.

·  Szervizelés szempontból gyorsabb és olcsóbb.

·  Pár perc alatt meleg érzetet biztosít a klíma fűtése. 

Mobilklíma Inverteres klíma Ablakklíma

Klíma karbantartása, tisztítása
A klímaberendezéseket érdemes rendszeresen karbantartani. A klímakarbantartás egy része a légjáratok, szűrők megtisztítása (szükség esetén a szűrők cseréje) - gombátlanítás/fertőtlenítés (ez elengedhetetlen egészségügyi szempontokból). A klímatisztítás során a vízelvezető tisztítása (szükség esetén), és a berendezés működésének ellenőrzés is megtörténik (pl. gázzal töltöttség szintje). A karbantartás elvégzésével elkerülhetőek a meghibásodás miatti leállások. Érdemes a klímatisztítást a téli vagy tavaszi időszakban megtartani, mivel így a nyári meleg időszakra már működésre készen áll a berendezés.

Klímajavítás, hibaelhárítás
A megfelelő karbantartás mellett ritkán fordul elő, hogy a légkondicionáló berendezés meghibásodik, ám ez esetben is állunk rendelkezésre. Ilyenkor szakembereink megkeresik a hiba forrását, és a szükséges klímajavítást, alkatrész cserét, stb. elvégzik. Gyakran a meghibásodás az elmaradt klímakarbantartás miatt van - pl. a szűrők nem tiszták, hiányzik a gáz a készülékből, stb. Örömmel állunk rendelkezésére minden ilyen és bonyolultabb esetben is.

A Sanib Kft. zöldkártyával rendelkező klímaszerelői maximális felkészültséggel várják az Ön hívását!

Budapesti klímaszerelő , Budapest I. kerület , Budapest II. kerület , Budapest III. kerület , Budapest VI. kerület , Budapest V. kerület , Budapest VI. kerület , Budapest VII. kerület , Budapest VIII. kerület , Budapest IX. kerület , Budapest X. kerület , Budapest XI. kerület , Budapest XII. kerület , Budapest XIII. kerület , Budapest XIV. kerület , Budapest XV. kerület , Budapest XVI. kerület , Budapest XVII. kerület , Budapest XVIII. kerület , Budapest XIX. kerület , Budapest XX. kerület , Budapest XXI. kerület , Budapest XXII. kerület , Budapest XXII. kerület , Budapest környéke, Klímaszerelés Budapesten

COPYRIGHT © 2012 SANIB KFT. Minden jog fenntartva.     DESIGN & WEBMARKETING: SAPIENTE